Nie płaczemy nad rozlanym mlekiem!
Branża mleczarska podobnie jak branża mięsna charakteryzuje się specyficznym cyklem produkcji związanym z niskimi temperaturami i zatłuszczoną powierzchnią klejenia. Zazwyczaj etykieta musi zostać przyklejona w dość niskiej temperaturze nieco ponad 5° C na co standardowe kleje akrylowe nie pozwalają. Zastosowany klej powinien mieć dobre właściwości klejenia początkowego i szybko chwytać się nawet powierzchni zatłuszczonych. Użycie wysokiej jakości papieru z odpowiednio dobranym klejem gwarantuje, że produkt długo będzie wyglądał estetycznie. Właściwy klej daje barierę przeciw tłuszczową z jednej strony a zabezpieczenie zadruku lakierem UV daje pewność, że najwyższej jakości nadruk będzie odporny na wilgoć nawet podczas długiego czasu
przechowywania.

Poza etykietami ozdobnymi, w tej branży podobnie jak w branży mięsnej dominuje etykieta termiczna, która również musi spełniać wyjątkowe wymagania jakościowe z racji środowiska w jakim się znajduje.

 

Możliwe techniki druku i zdobienia

  1. Druk HD FLEXO
  2. Lakierowanie z okienkiem
  3. Złocenie folią (cold stamping) – opcjonalnie
  4. Tłoczenie (embossing)
  5. Etykiety dwustronne
  6. Druk od strony kleju i na rewersie
  7. Dezaktywacja kleju
  8. Perforacja
  9. Etykiety Peel-off

Podczas druku stosujemy inspekcję 100 % co daje gwarancję, że każda etykieta jest zgodna z wymaganiami klienta.